WIJK Noord  DS. H.J. VAN MAANEN

Het was een vrijdagmiddag januari 2016. Ik stond achter de bar van het inloophuis in Ede en had net koffie ingeschonken voor één van de gasten. De telefoon ging en aan de andere kant van de lijn introduceerde iemand zich als lid van de beroepingscommissie van ‘De Hoeksteen’ in IJsselmuiden. De vraag klonk of we verder kennis konden maken. Een complete verrassing, ook omdat ik nog in het proces zat om beroepbaar te worden. ‘Wie was dat?’, vroeg de andere vrijwilliger aan mij toen het gesprek voorbij was. ‘Een gemeente in IJsselmuiden’, zei ik, ‘en ze vroegen of ik erover na wil denken om hun predikant te worden’. Dat was het begin. We maakten kennis met elkaar, probeerden de wegen van God aan te voelen en een half jaar later, in september 2016, zijn de gemeente en ik aan elkaar verbonden.

Mijn weg voor dat moment? Ik ben geboren in 1986 als oudste zoon van mijn ouders. Zij gaven mij een naam mee uit de familie: Helmert, naar de vader van mijn vader. Later werden meer kinderen geboren en ik groeide op als de oudste van zes kinderen, drie jongens en drie meisjes. Mijn ouders verhuisden een aantal keer en daardoor groeiden wij op in verschillende plaatsen.

Op de middelbare school werd ik lid van een dramagroep van mensen uit verschillende kerken en groepen, van de klassieke dorpskerk tot uitbundig charismatisch. We waren gelijk en toch heel anders. Soms bedoelden we hetzelfde, maar hadden we er andere woorden voor. En soms zagen we de dingen ook heel verschillend. Je merkte het in de dingen die we deden en de woorden van ons gezamenlijk gebed. Dat trof mij en ik wilde daar mee van weten. Hoe kwam het dat we op een verschillende manier denken, doen en bidden?

Ik ging theologie studeren in Utrecht. Het was een prachtige tijd. Ik dook in alles wat de studie en mijn dispuut (Voetius semper!) te bieden had. Er gingen werelden open waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. Ik richtte mij op de uitleg van de Bijbel en nam onderweg ook een stukje Judaica mee. Via een aantal omwegen rondde ik twee opleidingen af: één als gemeentepredikant (aan de PThU) en één als onderzoeker (aan de Tilburg University).

Dat zijn ook precies de twee lijnen waarmee ik bezig ben. Aan de ene kant goed lezen en luisteren. Vaak verrast een tekst: er staat iets anders dan je op het eerste gezicht dacht. En aan de andere kant ook een open blik om te zien waar de woorden van de Bijbel ons op dit moment raken in ons verstand, ons lichaam en onze geest. Zo zoeken wij de weg van onze Heer, gedragen door de Geest.

Ik ben getrouwd met Esther. Zij werkt als internationaal jeugdwerker bij de GZB. Samen hebben wij drie kinderen: Sophie , Salomé en  Pepijn