Organisten

Coördinator organisten: dhr. J. (Jan) van Ommen 06- 27388942     jvomm@hotmail.com

Frank Tanghe 06-20103810  frank.tanghe.ft@gmail.com
Jeroen van der Scheer 06-41931490 jeroenvanderscheer@solcon.nl
Gerwin van der Plaats  06-46134433 gerwinvanderplaats@ziggo.nl
Martien  van der Knijff 06-81495502 water@solcon.nl
Martijn Koetsier mdkoetsier@gmail.com
Erik Penninkhof 06-11509159

ORGEL

Gebouwd door: Kaat & Tijhuis
Ingebruikname: 30 nov. 2007
Adviseur: Jan Zwanepol

Geschiedenis

Sinds de oprichting van de Hoeksteengemeente in 1989 werd in het voorlopige onderkomen gebruik gemaakt van een elektronisch orgel. Ook toen in 1993 het huidige kerkgebouw in gebruik werd genomen bleef dit zo uit kostenoverweging. Wel was er achter de orgelwand een ruimte gereserveerd voor de windvoorziening van een toekomstig pijporgel. De wens van een echt pijporgel bleef echter leven. In 2003 is er door een orgelcommissie een begin gemaakt met een onderzoek naar de mogelijkheden. Aanvankelijk ging de gedachte uit naar de overname van een bestaand instrument, maar gezien de beperkte hoogte van de kerkzaal en het ontbreken van een balustrade vielen veel orgels af en bleek uiteindelijks niets passend te zijn.

Uiteindelijk werd ingegaan op een voorstel van de firma Kaat & Tijhuis, Orgelmakers te Kampen, voor de bouw van een nieuw orgel met bestaand pijpwerk.

De voor de windvoorziening gereserveerde ruimte bleek geschikt voor een te maken zwelwerk, achter het Hoofdwerk. De pedaalregisters staan opgesteld links en rechts van het Hoofdwerk. De speeltafel staat vrij voor het orgel.

Stijl

Er werd bij de bouw van het orgel aansluiting gezocht bij de tweede helft van de 19e eeuw en is vervaardigd in een Frans-symfonische stijl van orgelmeesters uit het verleden, zoals Cavaillé Coll en Bätz Witte.

Vorm

Kasten speeltafel zijn gemaakt van massief eiken. De vormgeving verraadt duidelijk de 19e eeuwse opzet van het instrument: de speeltafel staat middenvoor het orgel. De registertrekkers bevinden zich in 3 terrassen naast de klavieren. De zwarte toetsen, de klavierbakken en registerknoppen zijn gemaakt van ebbenhout. Het witte toetsbeleg is gemaakt van runderbeen.

Techniek


Het orgel is puur mechanisch gebouwd. Het heeft 6 mechanische sleeplades, twee voor het Hoofdwerk, twee voor het Zwelwerk en twee voor het Pedaal, verdeeld in C-en Cis-kant. Voor de windvoorziening heeft ieder werk een eigen magazijnbalg, die aangesloten zijn op een centrale voorbalg.

Pijpwerk

Het meeste pijpwerk is afkomstig van het Verschueren-orgel (opus 203, 1949) uit de voormalige St. Josephkerk te Arnhem. Vanwege de teruglopende kerkgang is dit gebouw in 2005 aan de eredienst onttrokken. Dit pijpwerk (ook gemaakt door Verschueren),is aangevuld met pijpwerk van het voormalig Pels-orgel (1950) uit de Zwolse St.Jozefkerk en een houten pedaalregister uit het Van Leeuwen-orgel uit de Zuiderkerkte Apeldoorn. Circa 80% van het pijpwerk is eerder gebruikt geweest. Aanvullend pijpwerk, waaronder de drie tingwerken en de frontpijpen, zijn er in een passende samenstelling nieuw bijgemaakt.

Aantal pijpen: Orgelmetaal:1550, hout 168, totaal 1718.

Dispositie

HOOFDWERK ZWELWERK PEDAAL
Bourdon 16′
Prestant 8′
Salicionaal 8′
Roerfluit 8′
Octaaf 4′
Speelfluit 4′
Quint 3′
Octaaf 2′
Mixtuur 4-5 st
Cornet 5 st
Trompet 8′

Tremulant

Baarpijp 8′
Viola di Gamba 8′
Vox Céleste 8′
Bourdon 8′
Salicet 4′
Fluit Harmoniek 4′
Nasard 3′
Nachthoorn 2′
Terts 13/5′
Flageolet 1′
Hobo 8′

Tremulant

Contrabas 16′
Subbas 16′
Octaaf 8′
Gedekt 8′
Octaaf 4′
Bazuin 16′

KOPPELS:
Zwelwerk – Hoofdwerk
Pedaal – Hoofdwerk
Pedaal – Zwelwerk

Meer informatie

Neem voor een bezichtiging of meer informatie contact op met de beheerder via kerk@hoeksteenkerk.nl.